Building together met Autogespot

Objects Case

Autogespot is een internationaal platform waar liefhebbers elkaar ontmoeten, foto’s delen en het laatste nieuws volgen over exclusieve auto’s. De site bestaat inmiddels veertien jaar, waarvan PCextreme inmiddels al twaalf jaar met succes de hosting verzorgt. Het hart van de website vormen de spots. Iedereen met een camera die een exclusieve auto 'spot' kan zijn foto’s insturen om ze te delen met andere autoliefhebbers.

Bezoekers van Autogespot zijn ontzettend actief. Sterker nog, er is eigenlijk geen enkel Cloud platform bij PCextreme waar men zo actief is. Dagelijks worden er een ongelooflijk groot aantal spots geplaatst door jou en je mede autoliefhebbers.

Autogespot heeft op dit moment een totaal van 865.000 unieke bezoekers per maand wereldwijd, waarvan 225.000 in Nederland, 110.000 in Duitsland en 88.000 in België. Zelfs uit Vietnam ontvangen we maandelijks ruim 8.000 bezoekers!

Een bescheiden start

De site maakte haar debuut op een eenvoudig hosting pakket, maar ontgroeide al vlug de beperkingen van dit platform. Na meerdere verhuizingen door de jaren heen, zijn PCextreme en Autogespot samen gaan zitten om een nieuw cloud platform te ontwikkelen. Dat heeft enkele maanden geduurd maar inmiddels kunnen we stellen dat we een opzet hebben draaien waar iedereen trots op kan zijn.

Het hosten van een website met 3 miljoen hits per dag en 900.000 afbeelding is een grote uitdaging voor een server configuratie. Daarom hebben onze systeembeheerders een simpel, robuust en schaalbare oplossing bedacht die makkelijk is in onderhoud en een balans vindt tussen betrouwbaarheid en snelheid.

Het cluster

Het hart van het cluster is de Load Balancer; een High Available cloud server welke al het verkeer verdeelt over verschillende servers. Hierbij wordt Varnish Caching gebruikt voor optimale performance. Daarnaast wordt Hitch gebruikt om duizenden requests stuk voor stuk via een versleutelde verbinding te leiden, met behulp van Let’s Encrypt certificaten. Het mooie aan een High Available cloud server is dat deze schaalbaar is in grootte, en mocht de server om de een of andere reden down gaan, start deze automatisch weer op.

De Load Balancer selecteert een van zes cloud servers om bezoeken af te handelen middels ‘sticky’ load balancing. Dit houdt in dat, wanneer een bezoeker bijvoorbeeld cookies heeft opgeslagen op een webserver, deze bij een volgend bezoek automatisch naar dezelfde server gedirigeerd wordt. Op deze manier hoeft data welke al in de cache staat niet opnieuw berekend te worden, wat resulteert in een snellere ervaring voor de bezoeker.

De zes Apache-gebaseerde cloud servers zijn zo opgesteld dat wanneer er een exemplaar onbereikbaar lijkt te zijn, er altijd vijf anderen overblijven die het verkeer blijven behandelen. Deze servers zijn geografisch gespreid over drie verschillende datacenters, en worden continu gemonitord. Zo kunnen problemen opgelost worden voordat bezoekers überhaupt hinder ondervinden. Bovendien wordt Memcache ingezet waardoor de frequentie van het aanspreken van databases aanzienlijk verminderd wordt. Dit zorgt voor nog snellere afhandeling van processen.

Nu we het toch over databases hebben; deze vinden hun thuis in meerdere op zichzelf staande cloud servers, in een zogenoemde ‘master/slave’ setup. Dit houdt in dat MySQL databases gerepliceerd worden op deze servers, zodat read access verspreid wordt. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid tot schaalbaarheid en kunnen we Bacula backup diensten draaien zonder de master data verstoord wordt.

Het opslaan en aanleveren van data met Objects

Al deze diensten zouden echter irrelevant zijn zonder de daadwerkelijke opslag en aanlevering van de content van spots: 10TB aan data in afbeeldingen en videobestanden. Deze zaken moeten vanzelfsprekend niet opgeslagen worden op de webservers, dit zou de website ontzettend vertragen. Dit is waar Objects een rol speelt. Alle afbeeldingen en videos worden opgeslagen en geserveerd via het Objects platform, welke de bestanden serveert op verzoek vanuit externe opslag, zonder de webservers te belasten. De data wordt driemaal gerepliceerd over meerdere, schaalbare servers met behulp van Ceph storage technologie. Hierdoor wordt data behoud verzekerd en blijft er ruimte over voor toekomstige groei. Bestanden worden via een 10Gb fiber netwerk verzonden zodat bezoekers zo snel mogelijk de spots op het scherm kunnen bekijken. Om de zaken in perspectief te zetten: dagelijks wordt er 1 terabyte aan data overgebracht, wat feitelijk op 3 miljoen hits neerkomt!

En er is nog meer!

Als laatste is er een separate utility server aanwezig waarmee Autogespot afbeeldingen converteert conform de standaarden van de spots en cronjobs uitvoert voor periodieke mails en dergelijke, zonder de overige servers te hinderen. Al deze diensten worden beheerd met gebruik van Saltstack, wat handmatige processen elimineert en als gevolg de kans op menselijke fouten aanzienlijk vermindert. Het biedt ons de mogelijkheid eenvoudig nieuwe servers te deployen en wijzigingen aan te brengen in bestaande servers. Kortom, deze configuratie biedt een eenvoudig te onderhouden, altijd bereikbaar, bliksemsnel platform zodat 900.000 auto liefhebbers kunnen genieten van een enorme collectie aan exotische wagens.

De configuratie van Autogespot in een notendop:

Autogespot Setup

Klaar om aan de slag te gaan?

Neem contact op!